Dodana: 23 październik 2007 13:03

Zmodyfikowana: 23 październik 2007 13:03

Zielone Lato 2007

23 października poznaliśmy zwycięzców konkursu  na najlepszą agroturystykę Zielone Lato 2007.  

Laureaci konkursu:

I miejsce
Irmina i Andrzej Norwa zam. Sumowo, pow. Sejny

II miejsce (dwa równorzędne)

Marianna i Kazimierz Kramkowscy, zam. Dawidowizna, pow. Mońki       

Elżbieta i Stanisław Łupińscy zam. Wólka Waniewska, pow. Białystok    

Trzeciego miejsca nie przyznano.

Ponadto komisja przyznała następujące wyróżnienia:
1. Agnieszce i Grzegorzowi Winkler  zam. Żarnowo, pow.   Augustów za promowanie młodzieżowej form turystyki konnej
2.Lucynie i Romanowi Patejuk zam. Łozice, pow. Hajnówka za kultywowanie tradycji ludowej i kuchni regionalnej
3.Małgorzacie i Tomaszowi Marcinkiewicz zam. Mierkinie, pow. Suwałki za promowanie tradycyjnego sposobu gospodarowania
4.Grażynie Zaniewskiej zam. Malawicze Górne, pow. Sokółka za promowanie tradycyjnych produktów żywnościowych
5.Helenie i Wiesławowi  Grabowskim  zam.  Taraskowo,  pow.   Łomża za promowanie ekologicznych form gospodarowania.

***


Rozstrzygnięcie konkursu zakończyło konferencję "Agroturystyka szansą rozwoju obszarów Wiejskich", która odbyła się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego.



W konferencji uczestniczył Członek Zarządu Województwa Podlaskiego Mikołaj Janowski

Konkurs "ZIELONE LATO" ma już swoją wieloletnią tradycję. W tym roku minie 14 lat od pierwszego krajowego finału konkursu, którego głównym inicjatorem jest Redakcja Rolna I Programu Polskiego Radia.
Celem konkursu jest promocja kwater agroturystycznych, które wyróżniają się ciekawymi rozwiązaniami w sposobie przygotowania oferty dla gości oraz podnoszenie jakości świadczonych usług. Konkurs jest dla tych, którzy chcą sprostać nowym wyzwaniom, poddać się ocenie oraz uatrakcyjniać pobyt gościom, itp.
Organizatorem konkursu jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie a współorganizatorami Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Urząd Wojewódzki.
Zgłoszeń gospodarstw do konkursu dokonali specjaliści terenowi PODR. W roku bieżącym do konkursu przystąpiło 12 gospodarstw agroturystycznych.



Kryteria oceny lustrowanego gospodarstwa przedstawiają się następująco:
1.
 Urządzenie i funkcjonowanie gospodarstwa:
- wrażenie ogólne, stan porządkowy
- wydzielenie części mieszkalno-wypoczynkowe i gospodarczo użytkowej
2. Jakość świadczonych usług:
- funkcjonalność urządzenia gospodarstwa
- estetyka i położenie wewnątrz pokoi gościnnych
- dostępność do węzła sanitarnego
- dodatkowe pomieszczenia (kuchnia, pokój wypoczynkowy)
3. Ekologiczny system oddziaływania (środowisko-człowiek)
- szambo, oczyszczalnia przydomowa
- segregacja i utylizacja odpadów
- kompostowanie odpadów roślinnych
4. Standard gospodarstwa:
- estetyka otoczenia,
- higiena żywienia i pomieszczeń,
- atrakcyjność wyposażenie gospodarstwa
5. Zdrowa żywność
- proekologiczny system produkcji żywności
- udział produktów lokalnych i regionalnych w jadłospisie
6. Inwestycje w gospodarstwie związane bezpośrednio z prowadzoną działalnością:
- wypożyczalnia sprzętu sportowego i rekreacyjnego,
- modernizacja budynków i pomieszczeń pod kątem wypoczynku i rekreacji, pobytu osób niepełnosprawnych i bezpieczeństwa przeciwpożarowego
7. Konkurencyjność ceny
8. Szczególne atrakcje związane z gospodarstwem i okolicą:
- zajęcia sportowe i rekreacyjne
- informacja i promocja tradycji, kultura, zabytków, itd.
- organizowanie wycieczek do lasu, poszanowanie flory i fauny leśnej
9. Aktywność w propagowaniu własnej oferty agroturystycznej:
- ulotki, wydawnictwa,
- informacje, ogłoszenia
- wystawy, udział w targach i imprezach wystawienniczo-handlowych
- internet
- znajomość języków obcych

W ramach poszczególnych kryteriów komisja mogła przyznać maksymalnie 10 pkt, łącznie gospodarstwo mogło uzyskać 90 pkt.
Gospodarstwa uczestniczące w tegorocznej edycji konkursu reprezentowały wysoki poziom świadczonych usług, i oferowały turystom liczne atrakcje w postaci jazdy konnej, sauny, basenu, przejażdżek bryczka, rowerów, spływów kajakowych.
Kwatery serwowały smaczną i zdrową podlaską kuchnię regionalną. Wśród specjałów gospodyń dominowały soczewiaki, babka ziemniaczana z grzybami, bułoczki z syrom, pierożki z grzybami, domowy chleb i wędliny oraz nalewki własnej roboty.
W miesiącu wrześniu
Komisja konkursowa, odwiedziła 12 zgłoszonych gospodarstw, dokonała ich oceny.

Skład komisji :
 Alicja Anuszkiewicz -przewodniczący komisji, Podlaski Urząd Wojewódzki, Mirosława Jaroszewicz Łojewska - zastępca przewodniczącego komisji, Dyrektor PODR Szepietowo
 Irena Kaus - sekretarz komisji, Kierownik Działu Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki PODR Szepietowo, Franciszek Czajkowski - członek komisji, Urząd Marszałkowski Województwa
Podlaskiego, Śniecińska Katarzyna - członek komisji, specjalista ds. agroturystyki w Dziale Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki.

W ubiegłym roku pierwsze miejsce w województwie, a drugie w kraju zajęło gospodarstwo "Bora Zdrój". Prowadzą je państwo Kozłowscy z Lewkowa Nowego (pow. Hajnówka). Zdaniem Ireny Kaus z ośrodka w Szepietowie nagroda mobilizuje do podnoszenia standardów w agroturystyce. A kwatery zwycięzców stają się bardziej popularne, a co za tym idzie, odwiedza je więcej gości.

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook